Ostoskori
Verkkokaupan TOIMITUSMAKSU SUOMI 0.00 € // ilmainen toimitus

Mediassa

Mistä ammattilaisen tunnistaa - papin vaatetus

Kirkko ja Kaupunki  |  20.1.2022 | Hanna Antila

Kaulus on aina ollut pappeuden tunnus, mutta niin aika, tavat, arvot ja muotikin ovat säännelleet pukeutumista. Jo kymmenen vuoden ajan valtaosa Suomen naispapeista on pukeutunut Kirsimari Kärkkäisen suunnittelemaan Valonsäde -mallistoon.

Lue koko artikkeli täältä.

***

Eckerö Line pukeutui modernin merimiehen vaatteisiin

Aromi  |  23.6.2021 | Mariaana Nelimarkka

Eckerö Line uudisti koko henkilöstön työvaatteet viime syksynä. Millainen projekti ison yrityksen vaatemalliston uusiminen on? Eckerön hankintapäällikkö, Johanna Hertsi kertoo, miten vei hankkeen maaliin.

Lue koko artikkeli täältä.

***

Eckerö Linelle uusi työvaatemallisto

Ikkunapaikka  |  5.10.2020 | Antti Haukkamaa

Eckerö Linen henkilökunta on saanut uudet työasut. Työvaatemalliston uusimisella haettiin nuorekkaampaa ilmettä, työskentelyn helppoutta, joustavia hengittäviä materiaaleja sekä yhtenäistä ilmettä eri osastojen välillä.

Lue koko artikkeli täältä.

***

Nämä Suomi-merkit tekevät kestäviä vaatteita – katso lista

IL 21.4.2020

Tekstiilialan kestävyyttä tutkiva FINIX-hanke on julkistanut listan suomalaisista muotiyrityksistä, joita he rohkaisevat nyt suosimaan. Telakka mukana kestävien vaateiden ja asusteiden listalla. 

 Lue artikkeli IL täältä ja lue lisää FINIX kampanjasta.

***

Pragmaattista vastuullisuutta

AROMI 1/2020 | julkaistu 9. tammikuuta 2020 | Kirsimari Kärkkäisen haastattelu työvaatetrendeistä

"Vastuullisuus näkyy työvaatteissa yhä enemmän. Itseäni miellyttää suuntaus, jossa vastuullisuus ei ole vain päälleliimattua, vaan aidosti osa yrityksen ydintä, toimintaa ja arvoja. Tällöin vastuullisuus on ennen kaikkea kestäviä valintoja, mallien ajattomuutta ja kankaiden laadukkuutta."

Lue koko artikkeli täältä. Lisää haastattelusta voit lukea myös blogistamme.

***

Muotoilija muuttaa maailmaa — (työ)vaate kerrallaan

Puheenvuoro Tekstiililehti nro 4-2018  |  5.12.2018 | Kirsimari Kärkkäinen

"Peräänkuulutan vastuullisuutta kaiken toiminnan ytimeen ja siksi käytän ekologisuuden ja eettisyyden jargoniaa harkiten. Vastuullisuuden käytäntöjen, avoimuuden ja läpinäkyvyyden tällä upealla planeetallamme tulee olla yhteinen päämäärämme."

Lue koko artikkeli täältä. 

***

Naispappi säteilee valoa

Turun Sanomat | 28. joulukuuta 2018 | Mervi Luotonen

Naispappien yllä näkyy entistä useammin Valonsäde, pikku hiljaa yleistyvä asumallisto. Katri Rinne oli Turussa ensimmäisten joukossa, joka siihen tykästyi. Vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäisen suunnittelema naispappien Valonsäde-asumallisto yleistyy sitä mukaa, kun työntekijät uusivat pukujaan.

Lue artikkeli täältä. 

***

Kirsimari Kärkkäinen voitti Veikkauksen vaatesuunnittelukilpailun

Veikkaus | 28. maaliskuuta 2018

Vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäisen voittosarja sai jatkoa, kun hän nappasi ykkössijan ja 10 000 euroa Veikkauksen vaatesuunnittelukilpailussa. Kokenut Kärkkäinen on voittanut urallaan jokaisen vaatesuunnittelukilpailun, johon on osallistunut.

Lue artikkeli täältä.

***

Mahdollisuuksia 2018 vaatesuunnittelukilpailun voittaja

Veikkaus | maaliskuussa 2018 | Ari Räsänen

Veikkaus vieraili Kirsimari Kärkkäisen työhuoneella

Katso video täältä.

***

Lisää työhyvinvointia työvaate kerrallaan

AROMI 7/2016 | Maaret Launis |

"On aivan eri asia pukea ihmisiä, jotka eivät ole asiakaskontaktissa, kuin tarjoilijoita ja muita asiakaspalvelijoita. Työvaatetus on erinomainen tapa brändätä ja markkinoida ravintolaa, ja tietysti parantaa henkilöstön työssä viihtymistä. Olen kuullut sellaisiakin repliikkejä, että ”haluan siihen yritykseen töihin, koska siellä on makeimmat työvaatteet”.

Lue artikkeli täältä.

***

Toimiva työvaate korostaa brändiä ja parantaa päivää

ProRESTO 2/2016 | Merja Kihl ja Ari Mononen |

”Alun perin kiinnostuin parikymmentä vuotta sitten työvaatteiden kehittämisestä, koska niiden suunnittelussa ei juuri ollut hyödynnetty visuaalisuutta tai edes käyttömukavuutta. Useimmiten työvaatteet pyrittiin vain tekemään käytännöllisiksi. Asiat alkoivat muuttua 2000-luvulle tultaessa. Silloin yritykset alkoivat nähdä työvaatteiden mahdollisuudet myös viestinnän ja brändien kannalta.”

Lue artikkeli (sivut 30-33) täältä.

***

Leijona lanseeraa täysin uuden erittäin näkyvän suojavaatemalliston

Promaint lehti, Alan uutiset | 9. joulukuuta 2015 | Leijona Group

Uutta designia ja muotoilua edustavalla, talvi- ja kesäkäyttöön soveltuvalla Näkyvät-suojavaatemallistollaan Leijona hakee vahvaa kasvua globaaleilla työvaatemarkkinoilla. Kaikki tuotteet täyttävät uuden varoitusvaatestandardin vaatimukset (EN ISO 20471).

‒ Muotoilu ja uudistuva tuotekehitys ovat merkittäviä kilpailukyvyn ja brändinrakentamisen pilareita myös työvaatemarkkinoilla, linjaa toimitusjohtaja Pekka Hyttinen.

‒ Halusin luoda Leijonalle käytännöllisiä yksityiskohtia sisältävän ja ajanhenkisen huomiovaatemalliston, jonka toiminnallinen design palvelee asiakkaiden tarpeita. Suomessa pitäisi rohkeammin muiden Pohjoismaiden mallin mukaan nostaa muotoilu ja tuotekehitys osaksi yrityksen kilpailukykyä, aivan kuten Leijona nyt tekee, Kirsimari Kärkkäinen lisää.

Lue artikkeli täältä.

***

Tämä vaate kestää pitkään - Työvaatesuunnittelijat pukevat työväkeä maalla, merellä ja ilmassa. Hyvä asu kestää aikaa ja kulutusta.

HS | 2. elokuuta 2015 | Katja Martelius

Moni autoilija käy tänäänkin tankkaamassa Käpylän ABC:llä.

Samalla voi juoda kahvit. Ne tarjoilee – tai oikeammin lyö kassakoneeseen – keski-ikäinen nainen, joka on pukeutunut vaaleanvihreään pikeepaitaan (samaa vihreää kuin huoltoaseman seinässä), mustaan esiliinaan ja reisitaskuhousuihin. Päässään hänellä on siniharmaa myssykkä.

Jos asukokonaisuutta pitäisi luonnehtia, niin aika unisex, siis molemmille sukupuolille sopiva, se on. Ripaus saunapipomaista hassuttelumeininkiä. Ei missään tapauksessa liian muodikas.

ASUN SUUNNITTELIJA, työvaatteisiin erikoistunut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen, 48, palkittiin keväällä designalan Ornamo-palkinnolla. Kärkkäisen suunnittelemia työasuja voi nähdä huoltoasemien lisäksi ruotsinlaivalla ja kirkossa.

"Kun valmistuin, en halunnut osallistua tarpeettoman massamuodin luomiseen. En halunnut tuottaa mitään turhaa", Kärkkäinen sanoo työhuoneellaan Helsingin Hietalahdessa.

Lue artikkeli täältä.

***

Palkittu suunnittelija haluaisi pukea viljelijät

Maaseudun tulevaisuus | 15. toukokuuta 2015 | Katja Lamminen

Yli satatuhatta suomalaista paiskii töitä Kirsimari Kärkkäisen suunnittelemissa vaatteissa. Kotimaiseen designiin luottavat niin konduktöörit, rakennusmiehet kuin naispapitkin.

"Ei mene päivääkään, ettenkö näkisi suunnittelemiäni vaatteita kulkiessani kadulla tai illalla TV:ssä, se on varsin palkitsevaa", Kärkkäinen hymyilee.

Kärkkäisen yritys Telakka on suunnitellut valmiin työvaatemalliston palvelualoille. Kampaamot, kaupat, ravintolat ja hotellit voivat jatkossa tilata vaatteet myös omilla väreillään ja logoillaan.

Lue artikkeli täältä.

***

Mekkoihminen pukeutuu kuin mies

Ilkka, Pohjalainen, Hämeen Sanomat | 19. huhtikuuta 2015 | Pirjo-Liisa Niinimäki

Vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen kinusi lapsena huippumuodikkaita lappuhaalareita. Sitten hän oivalsi, että trendien sijasta tärkeintä onkin kestävyys ja laatu. Nyt hän suunnittelee työvaatteiden aatelia. Itselleen hän ostaa miehiseen tyyliin vaikka monta samanlaista paitaa, jos löytää hyvän mallin.

Muotoilija, vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen on ripustanut seinälle pienen oranssinvärisen mekon, jonka etuosaa koristaa kuviovirkkaus. Hän on käyttänyt pukua kolme- tai neljävuotiaana.

-Mekko muistuttaa minua siitä, mistä olen tullut ja mistä käsillä tekemisen taito, yrittäjähenkisyys ja kestävän kehityksen ajattelu periytyvät, hän sanoo.

Lue artikkeli täältä.

***

Työmiehen pitää näkyä ja töissä saa näyttää hyvältä

Aamulehti | 26. maaliskuuta 2015 | Marja Aaltio

Palkittu muotoilija Kirsimari Kärkkäinen vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin vaatteiden kautta. Työvaatteiden suunnittelussa on kyse myös turvallisuudesta.

Mikä yhdistää naispappia, konduktööriä ja ABC:n myyjää?

Kaikki käyttävät muotoilija Kirsimari Kärkkäisen suunnittelemia vaatteita. Hän on tuore Ornamo-palkittu. Palkinnon jakaa Teollisuustaiteen liitto Ornamo.

Tammerkosken kuvataidepainotteisen lukion kasvatista piti tulla insinööri. Matematiikasta tykännyt tyttö pääsi Tampereen Teknilliseen korkeakouluun.

-Huomasin, että opetus oli liian teoreettista. Halusin tehdä jotain konkreettista käsilläni. Kärkkäinen löysi oman alansa Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Hän pääsi opiskelemaan vaatesuunnittelua ja valmistui artenomiksi 1995. Työvaatteita Kärkkäinen päätyi suunnittelemaan kolmesta syystä. Tärkein niistä oli vastuullisuus

-1990-luku oli massamuodin nousun aikaa. En halunnu ola tuottamassa turhaa tavaraa, vaan tehdä tarpeellista ja kestävää.

Alan valintaan vaikutti myös se pieni insinööri, joka edelleen elää Kärkkäisen sisällä.

-Minusta on ihana tietää, miksi joku materiaali käyttäytyy tietyllä tavalla. Olen aina ollut kiinnostunut asioiden funktionaalisuudesta.

Vaate ei ole Kärkkäiselle vain taide-esine. Työvaatteiden kautta hän voi vaikuttaa myös työntekijän hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

LAINSÄÄDÄNTÖ ja standardit sanelevat monilla aloilla, millaisia työvaatteiden pitää olla. Rakennuksilla ja teiden varsilla työskentelevien vaatteiden pitää näkyä niin valoisaan aikaan kuin pimeällä. Kärkkäinen ei koe säädöksiä rajoitteina.

-On hienoa oivaltaa miten eri tavoin voi täyttää vaatimukset.

Kärkkäisen töiden kirjo on laaja. Jos toista ääripäätä edustavat rakennusammattilaisten työasut, toisessa päässä voisi olla evankelisluterilaisen kirkonnaispappien asukokonaisuus. Uuden asut otettiin käyttöön nelisen vuotta sitten.

-Olen asuista ylpeä. Kokonaisuuden piti palvella erilaisia naisvartaloita ja näyttää myös hyvältä.

Kärkkäisen mielestä muotoilijan tehtävänä on toimia tulkkina asiakkaan ja tuotekehittelyn välillä. Muotoilija selvittää, mitä asiakas haluaa ja miten siihen päästään.

-Haastattelen asiakasta, menen myös paikalle tutustumaan työoloihin ja kysyn käyttäjiltä.

Kärkkäinen nauraa olevansa ikuinen opiskelija. Perusopintojen lisäksi hän on suorittanut vastuullisen liiketoiminnan erikoistumisopinnot Helsingin yliopistossa. Teknillisessä korkeakoulussa hän suoritti opintokokonaisuuden, jossa opiskelijat kehittivät asiakasyritysten bisnesideoita konsepteiksi.

Ajatusta kehittymisestä jatkaa viime syksynä toimintansa virallisesti aloittanut uusi yritys, Telakka Kiihdyttämö. Sen tarkoitus on auttaa suunnittelijoita eteenpäin tarjoamalla osaamista ja tiloja heidän käyttöönsä.

-Suomalaisten heikkous esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna on ollut brändäys. Suomessa lähdetään usein liikkeelle tuotteesta kun Ruotsissa mietitään ensin konsepti, kohderyhmä ja brändi ja suunnitellaan siihen sopivat tuotteet.

Telakka tukee suunnittelijaa vaikkapa rahoituksen hankkimisessa tai myynnin, tuotannon ja logistiikan kehittämisessä. Sen tarkoitus on myös törmäyttää suunnittelijoita ja sijoittajia, jotta sijoittajat oppisivat uskomaan alaan.

Kärkkäisen elämään mahtuu työn lisäksi myös neljä lasta.

-Uskon, että ihminen ehtii sen mikä on hänelle tärkeää. Suuri perhe on aina ollut minulle tärkeä.

Kärkkäinen sai tekemisen mallin yrittäjävanhemmiltaan.

-He istuttivat minuun tekemisen riemun, sisun ja uteliaisuuden ja olen siitä kiitollinen.

***

Ornamo-palkinto vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäiselle

TEK lehti | 23. maaliskuuta 2015 | Katariina Rönnqvist

Kärkkäinen on suunnitellut asut ABC-liikenneasemien ja VR:n henkilöstölle. Hän sanoo suhtautuvansa insinöörimäisen analyyttisesti työasujen suunnitteluun.

Muotoilualan Ornamo-palkinnon 2015 on saanut muotoilija, vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Voittajan valitsi kasvuyrittäjyystapahtuma Slushin tiimi Miki Kuusi, Atte Hujanen ja Jenni Kääriäinen seitsemän ehdokkaan joukosta.

– Kärkkäisen vahvuutena on hänen kokonaisvaltainen ajattelutapansa, jossa vaate nähdään osana yrityksen kilpailukykyä, Slush-tiimi perustelee valintaansa.

– Peilasimme Ornamo-palkinnon valintaa myös Slushin periaatteiden kautta. Pitkäjänteisyys ja tavoitteellisuus ovat tärkeitä, samoin palveleva ja toiminnallinen design, Kuusi toteaa.

Lue artikkeli täältä.

***

Slush -tiimi valitsi vuoden muotoilupalkinnon

Kauppalehti | 21. maaliskuuta 2015 | Pirkko Tammilehto

Teollisuustaiteen liitto Ornamon muotoilualan palkinnon on saanut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Valinnan teki kasvuyrittäjyystapahtuma Slushin tiimi: Miki Kuusi, Atte Hujanen ja Jenni Kääriäinen.

Lue artikkeli täältä.

***

Työvaatesuunnittelusta on muotimaailman glamour kaukana

YLE Kulttuuri | 20. maaliskuuta 2015 | Mia Gustafsson

Muotoilualan Ornamo-palkinnon saa tänä vuonna vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen, joka on suunnitellut ennen kaikkea työvaatteita suomalaisille yrityksille. Voittajan valitsi tänä vuonna kavsuyrittäjyystapatuma Slushin tiimi.


Kirsimari Kärkkäinen on ehkä yksi Suomen näkyvimmistä vaatesuunnittelijoista, sillä hänen työnsä jälki näkyy muun muassa VR:n, Sokos-hotellien, ABC-huoltoasemien ja useiden laivayhtiöiden henkilöstön yllä. Kärkkäinen on aina tuntenut vetoa toiminnallisuuteen, pelkästään visuaalisuuteen perustuva vaatesuunnittelu ei tuntunut omalta.

- Minussa asuu pieni insinööri. Tykkään funktionalisuudesta ja perehdyn mieluusti materiaalien eri ominaisuuksiin. Olin aikoinaan outo lintu vaatesuunnittelijoiden keskuudessa, myöntää Kärkkäinen.

Lue artikkeli täältä.

***

Kirsimari Kärkkäinen wins Ornamo Award 2015

BEDA - The Bureau of European Design Associations | 15. maaliskuuta 2015 | 

The winner of the Finnish design prize Ornamo Award 2015 is clothing designer Kirsimari Kärkkäinen. The award was presented at the Design Day 2015 event in Helsinki on 20 March 2015.

Kirsimari Kärkkäinen has designed practical and elegant uniforms for corporations representing a variety of sectors, including the ABC service station chain, Neste Oil, VR and Viking Line. She has also designed the official attire of the female ministers of Finland’s Evangelical Lutheran Church.

About the Ornamo Award
The design award of The Association of Finnish Designers Ornamo is now called Ornamo Award. In previous years, the design award was shared by several designers, but now there is only one winner. The process of selecting the winner has also changed. The winner is selected by an external jury from among several candidates. The candidates for Ornamo Award 2015 were: textile artist Katri Haahti, designer and architect Seppo Koho, designer and entrepreneur Kirsimari Kärkkäinen, ceramic artist and designer Nathalie Lahdenmäki, design manager Kari Malmén, fashion designer Anna Ruohonen and user insight lead Simo Säde. Ornamo has awarded designers since the 1980s.

Lue artikkeli täältä.

Photo credit: Heidi-Hanna Karhu.

***

Kirsimari Kärkkäinen on Ornamo palkinnon voittaja

Ornamo | 15. maaliskuuta 2015 | 

Muotoilualan Ornamo-palkinnon vuonna 2015 on saanut muotoilija, vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Voittajan valitsi kasvuyrittäjyystapahtuma Slushin tiimi: Miki Kuusi, Atte Hujanen ja Jenni Kääriäinen seitsemän palkintoehdokkaan joukosta. Palkintosumma on 5000 euroa. Palkinto jaettiin Muotoilupäivä 2015 -tapahtumassa 20.3.2015 Helsingissä.

Kirsimari Kärkkäinen (s. 1967) on suunnitellut käytännöllisiä ja edustavia työvaatteita eri aloilla toimiville yrityksille. Kärkkäisen suunnittelemiin asuihin pukeutuvat muun muassa henkilöstö ABC-liikenneasemilla, Neste Oil:ssa, VR:llä, Viking Linella sekä evankelis-luterilaisen kirkon naispuoliset papit. Kirsimari Kärkkäinen perusti viime vuonna myös TELAKKA® kiihdyttämön, joka tarjoaa suunnittelijoille osaamista ja tukea sijoittajasuhteiden kehittämiseen, rahoituksen hankintaan sekä myynnin, tuotannon ja logistiikan kehittämiseen. Kiihdyttämön suojissa suunnittelijat saavat tukea myös kansainväliseen kasvuun. Kiihdyttämössä on tällä hetkellä kuusi suunnittelijaa.

Lue artikkeli täältä.

***

Muodin ponnahduslauta

Kauppalehti | 13. marraskuuta 2014 | Pirkko Tammilehto

Suomalaisen muodin vienti on vielä lapsenkengissä. Telakka-kiihdyttämö tarjoaa suunnittelijoille apua, näkyvyyttä ja yhteistyön tuomaa uskottavuutta.

Vaatesuunnittelija Camilla Mikama esittelee ensi kevään mallistoon kuuluvaa jakkua, joka on tehty kierrätysmateriaalista. Vaaleansininen kangas on peräisin Jousipaita-yhtiön konkurssipesästä. Jousipaita oli suomalainen vaatemerkki, joka ei sekään lopulta pärjännyt hintakilpailussa tuontipaitoja vastaan. Mikama on kehittänyt ompelumenetelmän, jolla vaatteen pinnasta tulee kuohkean rypyliäinen. Tekniikan takia lyhyeen jakkuun kuluu kuusi metriä kangasta. Jospa tällä suomalaisella designilla olisi mahdollisuuksia menestyä. Toistaiseksi Mikaman vaatteita myydään muutamassa design-myymälässä.

”Teen yksin kaiken, joten resurssi eivät riitä myyntiin ja markkinointiin. Tiettyyn pisteeseen asti voi puurtaa yksin, mutta niin ei voi kasvaa.” Mikaman toiveena olisi löytää rahoittaja, joka ymmärtää hänen työtään. ”Silloin voisin keskittyä siihen missä olen paras, eli suunnitteluun. Jos olisi enemmän rahaa, voisin kehittää nettisivujani ja muuta markkinointia, vähän kaikkea”, hän haaveilee.

Samojen pulmien kanssa kamppailevat lähes kaikki suomalaiset muoti-suunnittelijat. Siksi kuusi heistä on nyt koolla Wärtsilän entisen metallivalimon tiloissa, Telakka-kiihdyttämössä Helsingin Hietalahdessa. Kiihdyttämö on Kirsimari Kärkkäisen kauan elänyt unelma. Paikka, jossa suunnittelijat voisivat esitellä töitään ja saada apua rahoitukseen, verkostoitumiseen ja kansainväliseen kasvuun. Kärkkäisellä on vuosien kokemus vaate- ja brändisuunnittelusta. Muun muassa evankelisluterilaisen kirkon naispapit käyttävät hänen suunnittelemiaan asuja.

”Kovan työn tehneenä suunnittelijana mietin jo 2000-luvun alussa mitä voisin tehdä auttaakseni designereita urallaan eteenpäin. Neljä vuotta sitten päätin panna vaihteen päälle ja tein paljon töitä kerätäkseni pääomaa tätä hanketta varten.”, Kärkkäinen kertoo. Hän sai rahoitusta Tekesiltä, jo lipulta Telakka Kiihdyttämö avasi ovensa vanhassa tehdasrakennuksessa lokakuun lopulla. Miljöö on juuri sellainen, jonne luovien alojen tekijät tapaavat asettua. Punaisia tiilirakennuksia, karkeita seiniä, korkeita huoneita ja piharakennuksia teollisuudeneri vuosikymmeniltä. Suuri nostokurki meren tuntumassa on pitkään seissyt toimettomana. Alakerrassa pitää majaansa Makia, jonka rennot vaatteet ovat jo maailmalla tunnetumpia kuin Suomessa.

Kiihdyttämön ensimmäiset asiakkaat ovat Camilla Mikaman lisäksi Anni Arela, Nina Jatuli, Anne-Mari Pahkala, Ilona Pelli, ja Liisa Riski. Arela ja Jatuli tekevät työtään kiihdyttämön tiloissa, muut ajatkavat entisissä työhuoneissaan. Jokaisen tuotantoa on esillä Telakalla, joten paikka on myös showroom, jossa voi järjestää vaikkapa muotinäytöksiä.

Kärkkäisen lisäksi Telakan tiimissä ovat Tea Latvala ja Marianne Moisio. Latvala on visuaalisen viestinnän ammattilainen ja Moisiolla on vankka kokemus tuotteiden ja tuotannon hallinnasta. ”Teemme täällä käytännön työtä brändien parantamiseksi. Yhdessä olemme uskottavampia rahoituksen suuntaan, sillä sijoittajat toivovat jatkuvuutta. Vahva ammattilaistiimi pienentää sijoittajariskiä”, Kärkkäinen toteaa. Yhteen designeriin sijoittaminen voi tuntua liian suurelta riskiltä. Telakan avulla suunnittelijat saavat enemmän uskottavuutta myös sopiessaan tuotannosta. Yksin tulee kalliimmaksi ja työläämmäksi löytää valmistajaa vaatteille, koska erät ovat pieniä.

Suomessa on enää vähän valmistajia ja ammattiompelijoita. Jokaisella Telakan designerilla on kokemusta siitä, että pienen sarjan teettäjille palvelu on isoa tilaajaa heikompaa. ”Jos ei pysty tiettyyn aikaan toimittamaan suunnitelmia, voi olla että vaatteita ei otetakaan tuotantoon, koska isompi tilaaja menee ohi. Telakan yhteistyön kautta jokin kotimainen tuotantolaitos voisi ottaa kaikkien meidän valmistuksen hoitaakseen pohtii puolitoista vuotta designer-yrittäjänä ollut Liisa Riski. Hinnan ja palvelun takia tämänkin joukon suunnittelemista vaatteista aika moni ommellaan Tallinnassa. Mikaman tavoin myös Riski toivoo Kiihdyttämöltä apua myyntiin ja markkinointiin. Vaikka suunnittelija yleensä on ammattilainen ja hallitsee tuotantoketjunsa, on apu tervetullutta. ”Yksin tekeminen on rankkaa, ja täällä on seuraa samanhenkisistä ihmisistä.”

Maailmalla muoti ja design on paljon suurempaa liiketoimintaa kuin Suomessa, jossa vaatetusalan liikevaihto on reilut 500 miljoonaa euroa. Vaatteiden vienti on Finatexin ennakkotietojen mukaan viime vuonna 337 miljoonaa euroa ja tuonti 1,5 miljardia euroa. Suurin vientimaa on Venäjä ja tuontimaa Kiina. ”Ruotsissa muodin vientiluvut ovat kuusinkertaiset ja Tanskassa pyöreästi kymmenkertaiset verrattuna Suomeen. Meillä on siis valtavasti potentiaalia kansainvälistymiseen”, Kärkkäinen sanoo.

Englannissa työskennellyt Riski muistuttaa, että Britanniassa on erityinen fashion council, jonka kautta valtiovalta tukee muotibisnestä. Ruotsissakin muotisuunnittelulle on tarjolla alkuvaiheen rahoitusmalli. Suomessa vähäisetkin rahahanat ovat viimeistään finanssikriisin jälkeisinä vuosina ehtyneet, vaikka yksittäiset hankkeet voivatkin saada tukea.

Muoti on telakkalaisten mukaan siitä erityinen toimiala, että designereiden pitäisi ensin mennä ulkomaille ennen kuin vaatteet saavat laajempaa arvostusta Suomessa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkisti viime viikolla tutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset tekstiiliyritykset tarvitsevat tulevaisuudessa ennen kaikkea hankinnan, brändäyksen ja markkinoinnin ammattilaisia. Yrityksillä on siis samat pulman kuin yksittäisillä designereilla. Suunnittelijoiden mielestä monista toimialan hankkeista on puuttunut designin ja muodin osaaminen.

Ilona Pelli on kiihdyttämön kokenein muotisuunnittelija, hän perusti yrityksensä vuonna 1995. Hänen tuotantoaan myydään 12 maassa. Pellille Telakka merkitsee kokemuksien jakamista , tuotteiden esillepanoa ja voimaa, joka tulee yhteisestä asiasta. ”Tämä ala on hysteerisen mustasukkainen, joten meille täällä avoimuus on tärkeää, pidämme sillä toistemme puolta.” ”Muotialan tilanne on huonontunut vuoden 2008 jälkeen, jolloin messuilta jäivät ensin pois jenkit ja sitten japanilaiset. Nyt jälleenmyyjät Suomessa eivät osta mitään.”

Muotimessuja ei Suomessa enää entiseen tapaan ole. ”Telakalla voimme esitella useille sisäänostajille vaatteita. Massatuotantomessut eivät ole hyvä oaikka yksittäisen suunnittelijan kannalta”, Pelli toteaa.

Suunnittelijat toivovat lisää jakelukanavia, ja siinäkin kiihdyttämön palveluja tarvitaan. Mutta miten on, sopisiko design-vaate marketin valikoimaan? ”Myyntikanavan on tuettava brändiä. Esimerkiksi Stockmannilla voisi olla pieniä shoppeja, jotka olisi mahdollista tehdä oman näköisiksi”, Riski kuvailee.

Pellin mielestä olisi hyvä, jos vaatteet olisivat ison ketjun valikoimissa.

Selvää on, että suomalainen muotivaate ei voi hinnalla kilpailla suurten ketjujen tarjonnan kanssa. Ei, vaikka vaatteet ommeltaisiinkin Tallinnassa.

”On käsittämätöntä, että suomalaisen muodin hintaa kummastellaan. On hyväksyttävämpää sijoittaa kalliiseen laukkuun kuin vaatteeseen. Samat ihmiset jotka arvostavat lähiruokaa, ostavat paidan joka maksaa 4,99 euroa”, Nina Jatuli ihmettelee. Jatuli on suunnitellut vaatteita omilla kangaskuoseillaanneljä vuotta. Kankaat painetaan Suomessa ja ommellaan Tallinnassa. Aiemmin Jatuli on suunnitellut muun muassa Nansolle. ”Telakalta saan sosiaalisen verkoston ja työyhteisön. Jos tuotannon kanssa on ongelmia, täältä saan apua.”

Myös Anne-Mari Pahkala toivoo saavansa tukea tuotantoon liittyviin pulmiin. Hän on tehnyt mediataloille stylistin ja pukusuunnittelijan töitä. Pahkala toivoo voivansa suunnitella kaupallisen malliston näyttävien juhlapukujensa lisäksi. Anni Arela on mukana perheyhtiössä, jonka päätuotteita ovat kashmirneuleet. ”Mekin haluamme isoihin valikoimiin mukaan. Siinä on aina tietty viehätys kun uusi asiakas löytää tuotteemme. Telakalta toivon apua myynnin kasvattamiseen ja rahoitukseen.”

Telakka toimii toistaiseksi Kärkkäisen henkilökohtaisella riskillä. Suunnittelija-asiakkaat maksavat showroom-maksun liittyessään kiihdyttämöön. ”Haluamme kasvaa yhdessä suunnittelijoiden kanssa. Olemme pioneereja ja aika näyttää miten onnistumme. Ainakin sillä perinnöllä, mitä saavutamme, voi asioita viedä voimalla eteenpäin.”

Kärkkäinen tiimeineen rakentaa muodin kiihdyttämöä verkostojen ja kumppaneiden tuella. Telakalle on tulossa yhteisiä tempauksia, muun muassa joulumyyjäiset. ”Ajatuksena on törmäyttää sellaisia ihmisiä, jotka eivät muutoin olisi muodin kanssa tekemisissä. Haluamme löytää sellaiset tahot, joille emme ole aiemmin osanneet tehdä itseämme tykö”, hän sanoo.

Yksi ide on yhdistää muoti pelimaailmaan ja siitäkin on käyty jo keskusteluja. Uusi designin Angry Birds? Ei mahdoton ajatus.

Lue artikkeli täältä.

***

Kirsimari Kärkkäinen Arjen designia radio-ohjelmassa

Ornamo | 14. heinäkuuta 2012 | Airikka Nurmela

VR:n virka-asut. Airikka Nurmelan toimittamassa sarjassa tutustutaan suomalaisille tuttujen esineiden syntytarinoihin suunnittelijoiden itsensä kertomina. Alla olevasta linkistä kuulet meidän Kirsimarin kertovan VR Groupille suunnittelemastaan virka-asusta.

***

VIDEO: VR kohtaa vuoden 2012 uusissa työasuissa

VR Group | 25. tammikuuta 2012 | 

VR:n uusia työasuja esiteltiin lehdistölle tiistaina 24.2. Helsingin rautatieaseman raiteella 12. Tilaisuudessa saatiin ihastella myös vanhoja työasuja pienen historiikkimuotinäytöksen muodossa. Haastattelussa meidän Kirsimari.

Katso video täältä.

***

VR:n työtekijöille uudet vaatteet

HS & TS & MTV | 24. tammikuuta 2012 |

VR:n työntekijät saavat 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi helmikuun alussa uudet työvaatteet. Uuden asut pukevat veturinkuljettajia, asemien palveluneuvojia, konduktöörejä ja junamyyjiä.

Työvaatteet on suunnitellut muotoilija Kirsimari Kärkkäinen. VR kierrättää henkilöstön vanhat työasut.

Lue koko HS artikkeli täältä.

Lue koko TS artikkeli täältä.

Lue koko MTV artikkeli täältä.

***

VR uudessa kuosissa

IS | 24. tammikuuta 2012 |

Lumi tuli ja haastaa taas VR:n. Haaste otetaan vastaan uusissa työasuissa.

VR:n veturinkuljettajat, asemien palveluneuvojat, konduktöörit ja junamyyjät ottavat käyttöön uudet työvaatteet helmikuun alussa.

VR kierrättää henkilöstön vanhat työasut.

Työvaatteet on suunnitellut muotoilija Kirsimari Kärkkäinen, joka on suunnitellut työasuja useille palveluyrityksille.

Lue koko artikkeli täältä.

***

Efterlängtad prästdräkt för kvinnor nu här

Kyrkpressen | 22. kesäkuuta 2011 | Christa Mickelsson

Den gamla var för varm, för ful och svår att variera. Nu har kvinnor i prästtjänst fått en ny ämbetsdräkt.

2008 utlystes en designtävling om den nya dräkten. Kirsimari Kärkkäinen har planerat det vinnande förslaget – en dräkt bestående av flera olika delar, i ett lättare men hållbart material.

Läs hela artikeln här sidan 6.

***

Naispapin uusi virkapuku valokuvaus

Krista Keltainen Blogi | 15. kesäkuuta 2011 |

"Eilen julkaistiin kotimaamme naispappien uusi virkapuku. Itse tykkään siitä todella paljon. Hyvin kaunis ja pelkistetty. Malliston on suunnitellut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Kuvattiin kuvat Helsingin Paavalin kirkossa viime viikolla. Muistan kun mallimme (Satu ja Riikka) kehuivat puvun istuvuutta ja kankaita. Ihanan nimenkin Kirsimari on mallistolle keksinyt “Valonlähde”, jossa malliston jakuissa on kaunis Valonsäde-somiste sekä Valonlähde-risti." - Krista Keltanen, valokuvaaja

Katso kaikki kuvat täältä.

***

Naispapin virkapuku uudistui

Seurakuntalainen | 14. kesäkuuta 2011 | Uusi tie toimitus

Naispuolisen papin uusi virkapukumallisto julkistettiin tänään. Malliston on suunnitellut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen. Hän voitti vuonna 2008 suunnittelukilpailun uudesta virkapuvusta ehdotuksellaan Valonlähde.

– Valonlähde- ja Valonsäde -nimikkeet kuvastavat itselleni sanomaa, jonka mukaan kirkon ja papin työn tulisi olla ihmisten elämään iloa ja valoa tuottavaa; tien, merkityksellisyyden ja tarkoituksen näyttäjiä, suunnittelija Kirsimari Kärkkäinen kommentoi.

Lue koko artikkeli täältä.

***

Naispappien uusi asu kelpaa vaikka Presidentinlinnaan

YLE uutiset | 14. kesäkuuta 2011 | Minttu-Maaria Partanen

Naisteologit ry on vaatinut virkapuvun uudistamista. Tänään tiistaina pitkä odotus vihdoin palkittiin. Kirsimari Kärkkäisen suunnittelema Valon säde -mallisto koostuu useista osista.

- Puvun pitää sopia kaikenikäisille ja -kokoisille naisille, Kärkkäinen kuvailee suunnittelun haasteita.

Papit työskentelevät niin 30 asteen pakkasissa kuin helteissäkin. Työtehtävät vaihtelevat rippileirien leikeistä hartaisiin muistotilaisuuksiin. Puvun pitää taipua moneen, joten mallistossa on eripituisia jakkuja, hameita ja kahdet housut. Arkipuvun paita on musta, juhlapuvun valkoinen. Lisäksi puvussa on Valonlähde-risti koristeena.

Lue koko artikkeli täältä.

***

VIDEO: Naispapin virkapuvun julkistamistilaisuus

Kirkkohallitus | 14. kesäkuuta 2011 | 

Kirsimari Kärkkäisen suunnittelema Naispuolisen papin uusi virkapuku esiteltiin 14. heinäkuuta 2011 järjestetyssä julkistamistilaisuudessa.

Katso video täältä.

***

Kirsimari Kärkkäinen voitti sairaaloiden suojavaatekilpailun

Helsingin Sanomat | 29. marraskuuta 2000 | 

Vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen voitti Helsingin kaupungin sairaaloiden suojavaatetusta koskevan kilpailun. Hän sai 30000 markan rahapalkinnon.

Nimimerkillä Structure kk 2000 kulkenutta työtä kiitettiin naisellisesta ja raikkaasta ilmeestä. Palkintolautakunnan mielestä voittanut työ muodosti parhaan kokonaisuuden, jossa on uutta ilmettä ja toimivuutta.

Lue koko artikkeli täältä.

***