Ostoskori

Työvaatteita vastuullisesti

 Telakka on suurten ja kestävien asioiden syntypaikka. Emme toki rakenna laivoja, mutta olemme kyllä pukeneet laivallisen jos toisenkin aina laivahenkilökunnasta kirkonväen kautta rautatieläisiin. Olemme siis työvaatesuunnitteluyritys ja tuotteemme on tehty kestämään. Työvaatetoimialan muutosinnovaattorina ja vastuullisuusvaikuttajana, erityisesti tuotesuunnittelussa ja tekstiilimateriaalien kehittämisessä, olemme toimineet jo vuodesta 2005. Oman palvelualoille suunnatun arki- ja työvaatemallistomme toimme ulottuvillenne 2016.

Suunnittelemme teille käyttötarkoitukseen sopivia – aikaa, käyttöä ja katseen kestäviä työ- ja arkivaatteita.

 ***

AIKAA JA KÄYTTÖÄ KESTÄVÄ DESIGN

Suunnittelijan pöydällä tehdään tärkeimmät valinnat tuotteiden ja materiaalien kestävyyden, käytettävyyden ja kierrätettävyyden osalta. Tärkein ympäristötekomme on luoda kestäviä, kauniita ja käyttötarkoitukseen sopivia vaatteita. Kun työvaatteet ovat mukavia käyttää, työhyvinvointi lisääntyy.

TELAKKA® Työvaatteiden perustajan ja pääsuunnittelijan Kirsimari Kärkkäisen ajaton ja funktionaalinen suunnitteluosaaminen on palkittu useilla muotoilun palkinnoilla. Mielestämme paras palkinto on kuitenkin se, kun näemme tuotteitamme useiden, jopa kymmenien vuosien käytössä tyytyväisten työntekijöiden päällä. Tälläkin hetkellä yli 100 000 suomalaista arjen sankaria on pukeutunut Kirsimarin suunnittelemiin työasuihin.

Valitsemme laadukkaat materiaalit ja suunnittelemme aika kestävät tuotteet niin, että niiden ensisijainen tarkoitus on palvella käyttäjäänsä mahdollisimman pitkään, sillä mielestämme tämä on ympäristön ja kestävän materiaalintuotannon kannalta tärkein tavoite. Vastuullisuuteen tähtäävässä suunnittelussamme huomioidaan myös tuotteiden korjattavuus ja kierrätettävyys. Osalla ammattikäyttöön tarkoitetuista tuotteistamme on elinikäinen korjaustakuu.

Työvaatteet on tehty kestämään. Tilastojen mukaan sesonki- ja muotivaatteille käyttökertoja kertyy vain 6-160 kertaa. Työvaatteita käytetään jopa 230-460 kertaa. Kestävän materiaalituotannon kannalta juuri käyttökertojen määrä on oleellinen. Jo pelkästään käyttökertojen tuplaaminen vähentää ilmastopäästöjä 40%. Käyttöiän pidentäminen on siis avainasemassa kestävän ja kiertotalouden mukaisessa toimintamallissamme.

 

EI TURHAA KULUTUSTA

Suosittelemme asiakkaitamme aina tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja ostamaan tuotteita, joita todella tarvitsee ja jotka kestävät mahdollisimman pitkään. Niitä ei syö ajanhammas eikä kulutus kauhistuta. Meillä ei ole sesonkituotteita tai -alennuksia, vaan ajattomat perusmallistomme tuotteet ovat saatavilla sesongista toiseen. Palvellaksemme sinua joustavasti muun muassa täydennystoimituksissa varastoimme perusmallistoamme pieniä määriä ja täydennämme varastoa vain tarpeen mukaan. Asiakaskohtaiset, yrityksille profiloidut mallistot valmistetaan suoraan käyttöön.

 

KIERRÄTYS, KORJAUS JA VAATTEIDEN UUSIOKÄYTTÖ

Palautettuja tuotteita ei koskaan polteta tai muutoin tuhota. Palautetut tuotteet tarkistetaan, tarvittaessa huolletaan ja palautetaan myyntiin.

Pyrimme antamaan mahdollisimman kattavan tiedon tuotteistamme jo nettikaupassa välttääksemme ympäristöä kuormittavia turhia postituksia ja palautuksia. Monien nettikauppojen palautusprosentin ollessa jopa 40-60 %, olemme onnistuneet oikeanlaisilla tuotetiedoilla, toimivilla tuotteilla ja tyytyväisillä asiakkailla pitämään palautusprosenttimme alhaisena. 2020 verkkokaupan palautusprosenttimme oli 3,3% kokonaispalautusprosentin ollessa vain 0,15%.

Osalla tuotteistamme on elinikäinen korjaustakuu rakenteiden osalta. Haluamme näin osoittaa asiantuntemuksemme ja vastuunkannon hyvästä tuotesuunnittelusta.

Tarvittaessa järjestämme yritysten käytöstä poistuneiden ja loppuun käytettyjen tuotteiden kierrätyksen tai materiaalien uusiokäytön asiakkaan puolesta.

 

MATERIAALIT - EKOLOGISUUS, KESTÄVYYS JA KÄYTETTÄVYYS

Käyttämämme materiaalit ovat vähintään Öeko-Tex sertifioituja suomalaisten ja eurooppalaisten toimijoiden valikoimista huolella valittuja tai heidän kanssaan yhdessä kehitettyjä. Testaamme kaikki käyttämämme materiaalit materiaalien koetustestein ja käyttökokein.

Öeko-tex 100 on vaate- ja tekstiiliteollisuuden käytössä oleva standardi, jolla varmistetaan, että tuote ei sisällä kuluttajalle haitallisia aineita.

Panostamme ekologisuuteen, ja se näkyy myös materiaalivalinnoissamme. Käytämme sekä 100% luonnonkuituja että sekoitemateriaaleja niiden hyvien käytettävyys-, kestävyys- ja huolto-ominaisuuksien vuoksi.

Luonnonmateriaalit tuovat tuotteisiimme hengittävyyttä, mukavuutta ja miellyttävyyttä. Materiaaleihin lisätyt keinokuidut parantavat tarpeenmukaisia ominaisuuksia muun muassa keveyttä, värin- ja kulutuksenkestävyyttä sekä huoltohelppoutta. Esimerkiksi lisäämällä laadukasta polyesteria tai polyamidia luonnonmateriaaliin, voidaan oleellisesti parantaa tuotteen väri- ja kulutuskestävyyttä sekä pienentää vaatteen huollon energiantarvetta mm. nopeamman kuivumisen ja helpomman puhdistumisen myötä. Vaatteen huolto kattaa 3/4 tuotteen elinkaaren aikaisesta ympäristökuomituksesta, siksi on tärkeää, että tuotteiden käytön ja pesujen aikainen huolto on mietitty huolella ympäristön kannalta. Elastaanin lisääminen materiaaliin parantaa tuotteen käyttömukavuutta, palautuvuutta ja lisää näin käyttöikää. Esimerkiksi 100%:n viskoosin kulutuskestävyys, värinkesto ja märkälujuus ovat hyvin heikot. Lisäämällä viskoosin kaveriksi keinokuitua, pystytään oleellisesti pidentämään tuotteen käyttöikää ja huolto-ominaisuuksia. Elastaanin avulla voidaan parantaa tuotteen palautumista, esimerkiksi 100% viskoosi venyy helposti eikä palaudu takaisin muotoonsa ilman siihen lisättyä elastaania.

 

JYRKKÄ EI VIHERPESULLE

Sanomme jyrkästi EI viherpesulle! Vastuullisuuden mielikuvilla maalailun sijaan kerromme läpinäkyvästi perusteet materiaalivalintojemme takaa sekä miten ja missä tuotteet valmistetaan. Lisäksi autamme asiakkaitamme omaksumaan mahdollisimman ympäristömyötäisiä vaatteen pesu- ja huoltokäytäntöjä. Tuotteiden yhteydestä löytyy lisätietoa eri kuitusekoitteiden pesuohjeista. Seuraamme koko ajan tekstiiliteollisuuden uusia ekologisempia materiaali-innovaatioita ja olemme mukana kehittämässä yhdessä materiaalivalmistajien kanssa materiaaleja. 

Tavoitteenamme on lisätä ekologisempien materiaalien osuutta, mutta teemme tämän huolella harkiten. Nostamme uusia ekologisempia materiaaleja mallistoomme vain, jos ne samalla parantavat tuotteiden laatua ja kestävyyttä. On hyvä tiedostaa, että kaikki ekologisesti valmistetut materiaalit eivät sovi kovan kulutuksen työvaatteisiin esim. kestävyytensä ja huollettavuutensa puolesta. Ekologisuuteen vaikuttaa itse materiaalin lisäksi monet muut seikat -miten kauan vaate kestää käytössä ja miten hyvin se puhdistuu tai siliää ja paljonko energiaa kuluu materiaalin huoltoon.

 

VALMISTUS - EETTISYYS JA LÄHITUOTANTO

Välitämme aidosti asiakkaistamme ja ympäristöstä. Tuotanto- ja materiaalitoimittajien valinnoissa vaakakupissa painaa toimittajan arvot ja tuotteen laatu halpojen hintojen sijaan. Lähituotanto on meille arvovalinta.

Kaikki Telakan tuotteet valmistetaan pitkäaikaisten yhteistyökumppanien toimesta lähituotantona, Suomessa (10%) ja Virossa (90%). Lähituotannon avulla varmistamme tuotannon eettisyyden ja mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muun muassa logistiikan osalta. 

Tiedämme kuka tuotteemme ja materiaalimme tekee, miten ja missä. Yhteistyökumppanimme toimivat arvojemme mukaisesti, noudattavat lakia, huolehtivat työntekijöistään ja ympäristöstään sekä taloudellisesta kilpailukyvystään. Tuotannossamme ei käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa ja tekijät saavat vähintään eurooppalaisten standardien mukaisen palkan, ihmisarvoiset työolosuhteet sekä työajan.

 

YRITTÄJYYDEN JA AMMATTILAISEN TUKEMINEN

Yhteistyömme lähtökohtana on aina yrittäjyyden ja yksilön ammattiosaamisen edistäminen, kaikkien sidosryhmien kannattava toiminta ja työntekijöiden arvostaminen. Omalla toiminnallamme ja valinnoillamme haluamme antaa yhteistyökumppaneillemme, asiakkaillemme ja alihankkijoillemme edellytykset huolehtia työntekijöistään sekä toimia vastuullisesti ja kannattavasti. Tämä tarkoittaa muun muassa koko toiminta ekosysteemimme kaikkien osapuolien toimintaa tukevaa kohtuullista ja reilua hinnoittelua.