Ostoskori
TOIMITUSMAKSU SUOMI 0.00 € // ilmainen toimitus

Työvaatteita vastuullisesti

 Telakka on suurten ja kestävien asioiden syntypaikka. Emme toki rakenna laivoja, mutta olemme kyllä pukeneet laivallisen jos toisenkin aina laivahenkilökunnasta kirkonväen kautta rautatieläisiin. Olemme siis työvaatesuunnitteluyritys ja tuotteemme on tehty kestämään. Työvaatealan designjohtajana ja vastuullisuusvaikuttajana olemme toimineet jo lähes neljännesvuosisadan. Oman palvelualoille suunnatun arki- ja työvaatemalliston toimme ulottuvillenne tammikuussa 2016.

Suunnittelemme teille käyttötarkoitukseen sopivia – aikaa, käyttöä ja katseen kestäviä työ- ja arkivaatteita.

 ***

AIKAA JA KÄYTTÖÄ KESTÄVÄ DESIGN

Meille vastuullisuus on ennenkaikkea kestävyyttä ja käytettävyyttä. Ei riitä, että tuotanto on eettistä ja kankaat ekologisia, jos samaan aikaan tuotteet ja materiaalit ovat huonolaatuisia. Mielestämme laadukkuus on osa vastuullisuutta. Huono laatu on vastuuttomuutta! Laiska suunnittelu on välinpitämättömyyttä! Suunnittelijan pöydällä tehdään tärkeimmät valinnat tuotteiden ja materiaalien kestävyyden, käytettävyyden, huollon ja kierrätettävyyden osalta. Yli 80% tuotteiden ympäristövaikutuksista päätetään ja niihin voidaan vaikuttaa jo suunnitteluvaiheessa. Tärkein ympäristötekomme on aina ollut luoda kestäviä, kauniita ja käyttötarkoitukseen sopivia vaatteita. Kun vaatteet ovat mukavia ja tarkoituksenmukaisia, myös työhyvinvointi lisääntyy.

Telakka® Työvaatteet perustajan ja pääsuunnittelijan, Kirsimari Kärkkäisen ajaton, vastuullinen ja toiminnallinen suunnitteluosaaminen on palkittu useilla muotoilun palkinnoilla. Mielestämme paras palkinto on kuitenkin se, kun näemme tuotteitamme useiden, jopa kymmenien vuosien käytössä, tyytyväisten käyttäjien päällä. Tälläkin hetkellä yli 100 000 suomalaista arjen sankaria on pukeutunut Kirsimarin suunnittelemiin työasuihin. Olemme onnistuneet, kun käyttäjä miettii ainakin kahdesti ennen vaatteen riisumista.  Niin mukavia ja toimivia nämä ovat!

Valitsemme laadukkaat materiaalit ja suunnittelemme aikaa kestävät tuotteemme niin, että niiden ensisijainen tarkoitus on palvella käyttäjäänsä mahdollisimman pitkään. Tämä on mielestämme ekologisesti kestävän materiaalintuotannon tärkein periaate. Vastuullinen suunnittelumme huomioi mahdollisimman hyvin myös tuotteiden huollon, korjattavuuden ja kierrätettävyyden. Tältä osin ala kehittyy juuri nyt huimaa vauhtia. Emme vielä tiedä ja osaa kaikkea, mutta uteliaisuutemme ja halumme tehdä asiat paremmin varmistavat jatkuvan oppimisen ja saadun tiedon hyödyntämisen toiminnassamme. Tiedämme kuinka oleellinen osa toimiva ja tehokas huolto on tuotteen elinkaaressa, siksi vaatteissamme huomioidaan erityisellä huolella pesuominaisuudet ja huoltokestävyys. Osalla ammattikäyttöön tarkoitetuista tuotteistamme on elinikäinen korjaustakuu. Materiaalien kierrätettävyyden kehitystä seuraamme aktiivisesti huomioidaksemme kiertotalouden kannalta parhaat mahdolliset käytänteet, kankaat ja tarvikkeet.

Työvaatteet on tehty kestämään. Samaa hyvää kestävyyden perinnettä noudattavat mallistomme arkivaatteet. Tilastojen mukaan perinteisille sesonki- ja muotivaatteille käyttökertoja kertyy keskimäärin 36 kertaa, eri tutkimuslähteiden mukaan 3-80 krt. Telakan työ- ja arkivaatteita käytetään lähes kymmenkertainen määrä, yleisesti 230-920 kertaa, ja koko työpäivän ajan. Ekologisesti kestävän tuotannon kannalta juuri käyttökertojen määrä on oleellinen. Jo pelkästään käyttökertojen tuplaaminen vähentää ilmastopäästöjä 46% (Lähde STJM). Pitkä käyttöikä onkin avainasemassa kestävässä toimintamallissamme.

3/4 vaatteen elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista muodostuu pesuista ja huollosta. Ei siis ole samantekevää minkälaisesta materiaalista tuote on valmistettu, miten se kestää käyttöä ja huoltoja, miten sen värit pysyvät tai miten pinta säilyy muuttumattomana. Mitä kauemmin vaatetta käytetään, mitä tehokkaammin sen pystyy pesemään ja mitä helpommin huoltamaan, sitä ympäristöystävällisempi se on. Materiaalin tulee siis kestää käytön lisäksi pesua ja olla mahdollisimman huoltohelppo. Huoltohelppoutta voidaan parantaa muun muassa keventämällä mukavaa luonnonkuitumateriaalia lujalla ja muuntelurikkaalla keinokuidulla. Mitä keveämpi ja helpommin oikeneva materiaali sitä vähemmän sen pesu vaatii energiaa, kemikaaleja ja vettä.

EI TURHAA KULUTUSTA

Suosittelemme asiakkaitamme aina tekemään harkittuja ostopäätöksiä ja ostamaan tuotteita, joita todella tarvitsee ja jotka kestävät mahdollisimman pitkään. Niitä ei syö ajanhammas eikä kulutus kauhistuta. Harkituilla ostopäätöksillä ja laadukkaita materiaaleja suosimalla jokainen voi vaikuttaa siihen miten paljon päästöjä omasta vaatteiden käytöstä aiheutuu. Suunnittelemme klassikkotuotteita. Meillä ei ole sesonkituotteita tai -alennuksia, vaan ajattomat perusmallistomme tuotteet ovat saatavilla kaudesta toiseen. Näin ollen emme myöskään hävitä tai myy edellisen sesongin tuotteita tai ylijäämäkokoja pakkoalennuksin. Kun rakastut meiltä hankkimaasi tuotteeseen, niin palvellaksemme sinua joustavasti uuden luottovaatteen hankinnassa, varastoimme perusmallistoamme pieniä määriä ja täydennämme varastoa vain tarpeen mukaan. Asiakaskohtaiset, yrityksille profiloidut mallistot valmistetaan suoraan käyttöön.

KIERRÄTYS, KORJAUS JA VAATTEIDEN UUSIOKÄYTTÖ

Palautettuja tuotteita ei koskaan polteta tai muutoin tuhota. Palautetut tuotteet tarkistetaan, tarvittaessa huolletaan ja palautetaan myyntiin.

Pyrimme antamaan mahdollisimman kattavan tiedon tuotteistamme jo nettikaupassa välttääksemme ympäristöä kuormittavia turhia postituksia ja palautuksia. Monien nettikauppojen palautusprosentin ollessa jopa 40-60 %, olemme onnistuneet oikeanlaisilla, mahdollisimman kattavilla tuotetiedoilla, toimivilla tuotteilla ja tyytyväisillä asiakkailla pitämään palautusprosenttimme alhaisena. 2020 verkkokaupan palautusprosenttimme oli 3,3% kokonaispalautusprosentin ollessa 0,15%. Pääasiallisena yksittäisen palautuksen syynä on tuotteen sopimattomuus tilaajalle. Suunnitellaksemme tarpeen mukaisia, mahdollisimman moninaisille vartaloille sopivia ja muunneltavia tuotteita, kartoitamme jokaisen palautuksen kohdalla epäsopivuuden syyn. Hyödynnämme saamamme tiedon tuotekehityksessä, jotta mahdollisimman moni voisi pukeutua kestäviin ja ajattomiin tuotteisiimme.

Osalla tuotteistamme on elinikäinen korjaustakuu rakenteiden osalta. Haluamme näin osoittaa asiantuntemuksemme ja vastuunkannon hyvästä tuotesuunnittelusta.

Materiaalien kierrätettävyyden kehitystä seuraamme aktiivisesti huomioidaksemme kiertotalouden kannalta parhaat mahdolliset käytänteet, kankaat ja tarvikkeet. Tarvittaessa järjestämme yritysten käytöstä poistuneiden ja loppuun käytettyjen tuotteiden kierrätyksen tai materiaalien uusiokäytön asiakkaan puolesta.

 

MATERIAALIT - EKOLOGISUUS, KESTÄVYYS JA KÄYTETTÄVYYS

Käyttämämme materiaalit ovat vähintään Öeko-Tex sertifioituja suomalaisten ja eurooppalaisten toimijoiden valikoimista huolella valittuja tai heidän kanssaan yhdessä kehitettyjä. Emme käytä tukkureita, vaan valitsemme kankaat suoraan valmistajilta. Näin tiedämme kuka materiaalimme on valmistanut, miten ja missä. Vertailemme vaihtoehtoja sekä testaamme ja testautamme kaikki käyttämämme materiaalit teknisin koetustestein, pesu- ja käyttökokein. Käyttämämme materiaalit ovat jo useiden vuosien kokemuksella hyväksihavaittuja, kestäviä ja toimivia. Emme vaihda materiaaleja sesongeittain vaan käytämme luottolaatuja ja -toimittajia.

Öeko-tex 100 on vaate- ja tekstiiliteollisuuden käytössä oleva standardi, jolla varmistetaan, että tuote tai materiaali ei sisällä kuluttajalle haitallisia aineita.

Panostamme ekologisuuteen, ja se näkyy myös materiaalivalinnoissamme. Suosimme ennen kaikkea kestäviä, käyttötarkoitukseen sopivia materiaaleja. Neitseellisten raaka-aineiden korvaaminen kierrätetyillä vähentää luonnonvarojen kulutusta, mutta ei automaattisesti ole kokonaisvaikutuksiltaan ympäristöystävällisin vaihtoehto. Valitsemme luonnonmateriaaleja, keinokuituja tai sekoitemateriaaleja niiden hyvien käytettävyys-, kestävyys-, pesu- ja huolto-ominaisuuksien mukaan.

Luonnonmateriaalit tuovat tuotteisiimme hengittävyyttä, mukavuutta ja miellyttävyyttä. Materiaaleihin lisätyt keinokuidut parantavat tarpeenmukaisia ominaisuuksia muun muassa keveyttä, väri- ja kulutuskestävyyttä sekä huoltohelppoutta. Esimerkiksi lisäämällä laadukasta polyesteria tai polyamidia luonnonmateriaaliin, voidaan oleellisesti parantaa tuotteen väri- ja kulutuskestävyyttä sekä pienentää vaatteen huollon aikaista energiantarvetta muun muassa nopeamman kuivumisen ja helpomman puhdistumisen myötä. Vaatteen huolto kattaa 3/4 tuotteen elinkaaren aikaisesta ympäristökuormituksesta, siksi on tärkeää, että tuotteiden käytön ja pesujen aikainen huolto on mietitty huolella ympäristön kannalta. Elastaanin lisääminen materiaaliin parantaa tuotteen käyttömukavuutta, palautuvuutta ja lisää näin käyttöikää. Esimerkiksi 100% viskoosin kulutuskestävyys, värinkesto ja märkälujuus ovat hyvin heikot. Lisäksi materiaali rypistyy helposti. Lisäämällä viskoosin kaveriksi keinokuitua, pystytään oleellisesti pidentämään tuotteen käyttöikää ja huolto-ominaisuuksia. Elastaanin avulla voidaan parantaa tuotteen palautumista, esimerkiksi 100% viskoosi venyy helposti eikä palaudu takaisin muotoonsa ilman siihen lisättyä elastaania.

Sekoitemateriaalien ja elastaanin haasteena on tällä hetkellä kierrätettävyys. Seuraamme jatkuvasti sekä materiaalien että niiden kierrätyksen kehittymistä ottaaksemme ympäristön ja kiertotalouden kannalta yhä paremmat materiaalit käyttöön. Tällä hetkellä toimintamme painopisteemme on ennen kaikkea kestävissä materiaaleissa ja tuotteissa sekä ekologisempien materiaalien hallitussa käyttöönotossa. Lisäksi kehitämme helpommin kierrätettävien, monomateriaalista valmistettujen tuotteidemme mallistoa. Vuosien 2021-22 aikana korvamme käyttämämme perinteisen viskoosin Ecovero™ laadulla sekä pikeepaitojen perinteisen puuvilla-polyester seoksen Tencel viskoosilla ja kierrätetyllä polyesterillä. Tämän muutoksen tultua täyteen käyttöön, valmistetaan 80-90% tuotteistamme nykyteknologian mukaan ekologisemmista ja kierrätysmateriaaleista.

 

Ecovero™ on perinteiseen viskoosiin verrattuna ympäristöystävällisempi vaihtoehto, itävaltalaisen Lenzing AG:n tuotemerkki. Ecovero™ viskoosi tuotannon hiilidioksidipäästöt ja vedenkulutus ovat 50 % pienemmät kuin perinteisen viskoosin. Raaka-aineena käytetään ainoastaan kestävästi hoidetuista ja tuotantopaikkojen lähellä sijaitsevista metsistä peräisin olevaa FSC- tai PEFC-sertifioitua puuta.

Tencel™ valmistetaan energiatehokkaasti suljetussa kierrossa, jossa 99 % kehruuuseen käytetyistä liuottimista ja vedestä saadaan talteen uudelleenkäytettäväksi. Tuotantoprosessi on ympäristöystävällisempi eikä sisällä viskoosin tuotannossa käytettyä haitallista rikkihiiltä. Tencel™ on itävaltalaisen Lenzing AG:n selluloosasta valmistama viskoosimuuntokuitu. Raaka-aineena käytettävä selluloosa on peräisin FSC- tai PEFC-sertifioiduista ja vastuullisesti hoidetuista metsistä.

rPET/rPES kierrätyspolyesteri valmistetaan käytetystä muovista muun muassa kierrätyspulloja, teollisuuden leikkuujätettä, käytettyjä polyesteri vaatteita sekä merien muoviroskaa hyödyntämällä. Tällä hetkellä Telakan käyttämä rPET on tehty kierrätetyistä PET-pulloista. Neitseellinen polyesteri valmistetaan öljystä, uusitumattomasta luonnonvarasta, eikä sitä siksi voi pitää ympäristöä säästävänä. Polyesteri on kuitenkin kestävä ja tarjoaa monipuolisia käyttömahdollisuuksia tuotteiden käytettävyyden lisäämiseksi. Kierrätetyn polyesterin käyttö on materiaaliviisautta ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Kierrätyspolyesterin valmistukseen tarvitaan myös vähemmän vettä ja kemikaaleja kuin perinteiseen polyesterikuidun valmistusprosessiin. Kierrätettyjen polyestereiden laatu on parantunut viime vuosina huomattavasti ja siksi mekin olemme nyt valinneet sen käytön tuotteissamme.

Tuotteiden ja materiaalien elinkaariarviointi (LCA) on ollut jo vuosia kiinteä osa suunnitteluprosessiamme. Pyrimme ottamaan myös elinkaarikustannusten laskennan (LCC) osaksi systemaattista tuotekehitysprosessiamme.

 

JYRKKÄ EI VIHERPESULLE

Sanomme jyrkästi EI viherpesulle! Vastuullisuuden mielikuvilla maalailun sijaan kerromme mahdollisimman läpinäkyvästi perusteet materiaalivalintojen takana, todelliset ympäristövaikutukset sekä miten ja missä tuotteet valmistetaan. Palkittuna muotoiluvaikuttajana ja työvaatealan toimijana olemme jatkuvasti myös muiden mielenkiinnon sekä valitettavasti myös kopioinnin kohteena. Testaamme itse ja testautamme kaikki mallistoomme valitut materiaalit ja tuotteet useiden vaihtoehtojen joukosta ja haluamme säilyttää kovalla työllä hankitun kilpailuetumme mahdollisimman pitkään ja puhtaana. Siksi kerromme kyllä materiaalin valmistusmaan, mutta emme aina itse valmistajaa. Olemme pieni mutta sitäkin vaikuttavampi toimija alalla ja toivomme näin toimimalla saavamme edes pienen etumatkan suurempiin laivoihin. Pärjätäksemme emme valitettavasti voi olla niin läpinäkyviä kuin haluaisimme.


Tavoitteenamme on lisätä ympäristömyötäisempien materiaalien osuutta, mutta teemme tämän huolella harkiten. Nostamme uusia ekologisempia materiaaleja mallistoomme vain, jos ne samalla ovat vähintään yhtä hyviä tai mielellään parantavat tuotteiden laatua ja kestävyyttä. Ennen ekologisemman materiaalivaihtoehdon valitsemista tuotantoomme vertailemme sen tekstiiliteknisiä- ja käyttöominaisuuksia neitseellisestä tai aiemman teknologian mukaisesta materiaalista valmistettuun vaihtoehtoon. On hyvä tiedostaa, että kaikki ekologisesti valmistetut materiaalit eivät ole vielä yhtä hyviä tai sovi kovan kulutuksen työvaatteisiin esimerkiksi kestävyytensä ja huollettavuutensa puolesta. Vertailemme ja teemme myös tarvittavat laskelmat todellisista ympäristövaikutuksista käytettävien kemikaalien, veden- ja energiankulutuksen sekä jätteiden osalta.  Ekologisuuteen vaikuttaa itse materiaalin lisäksi monet muut seikat, muun muassa miten kauan vaate kestää käytössä ja miten hyvin se puhdistuu tai siliää ja paljonko energiaa kuluu materiaalin huoltoon.

Liian usein vastuullisuuteen pyrkivää kuluttajaa tai sisäänostajaa kosiskellaan korulausein, oikaistuin osatotuuksin, pelkistetyin sloganein ja maalailevin ekologisuuden mielikuvin. Tosiasia on, että maailmassa ei ole, ainakaan toistaiseksi, ekologista materiaalia, on vain ympäristön kannalta vähemmän vahingollisia. Yksikään tuotettu materiaali ei siis ole varsinainen ekoteko eikä siten pelasta maailmaa, mutta voimme aina pyrkiä parempaan muun muassa tekemällä kestäviä valintoa. Juuri nyt tekstiili- ja vaateteollisuus on koko toimialana vahvasti matkalla ekologisesti kestävämpien vaihtoehtojen maailmaan. Ja tässä muutoksessa työvaateala on ollut vahva suunnannäyttäjä parempaan.

VALMISTUS - EETTISYYS JA LÄHITUOTANTO

Välitämme aidosti ihmisistä ja ympäristöstä, asiakkaistamme ja yhteistyökumppaneistamme. Tuotannon ja materiaalitoimittajien valinnoissa vaakakupissa painavat vastuulliset arvot ja laatu halpojen hintojen sijaan. Lähituotanto on meille arvovalinta.

Kaikki Telakan tuotteet valmistetaan pitkäaikaisten yhteistyökumppanien toimesta lähituotantona Suomessa (10%) ja Virossa (90%). Lähituotannon avulla varmistamme tuotannon eettisyyden ja mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muun muassa logistiikan osalta. Olemme tiiviisti yhteydessä ja käymme tehtailla säännöllisesti.

Valitsemme, vertailemme ja testaamme kaikki materiaalimme teknisin koetustestein ja käyttökokein. Emme käytä tukkureita vaan tilaamme kaikki tarvikkeet ja materiaalit suoraan valmistajilta. Tiedämme kuka tuotteemme ompelee ja materiaalimme valmistaa, miten ja missä. Valitut yhteistyökumppanimme toimivat arvojemme mukaisesti, noudattavat lakia, huolehtivat työntekijöistään ja ympäristöstään sekä taloudellisesta kilpailukyvystään. Tuotannossamme ei käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa ja tekijät saavat vähintään eurooppalaisten standardien mukaisen palkan, ihmisarvoiset työolosuhteet sekä työajan.

Tuotannossa minimoimme materiaalihukan. Tilaamme materiaalin vain tarpeeseen ja suunnittelemme leikkuun taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Syntyvä leikkuujäte kierrätetään asianmukaisesti joko energiaksi tai uudeksi materiaaliksi. Osan leikkuujätteestä pystymme hyödyntämään  tuotteiden valmistamisessa esimerkkinä vaikkapa Hermanni solmukkeet.

Lähituotannon avulla minimoimme myös kuljetusten ympäristövaikutukset. Kuljetuslaatikot käytämme useaan kertaan. Käytön jälkeen pakkausmateriaali kierrätetään asianmukaisesti.

REILUUS, AMMATTILAISUUS, IHMISYYS

Toimintamme ja kumppanuuksiemme lähtökohtana on aina yritteliäisyyden ja yksilön ammattiosaamisen edistäminen, kaikkien sidosryhmien kannattava ja palkitseva toiminta sekä työntekijöiden arvostaminen. Omalla toiminnallamme, esimerkiksi toimittajavalinnoissamme, hinnoittelussa ja kilpailuttamisessa, haluamme antaa yhteistyökumppaneillemme, asiakkaillemme ja alihankkijoillemme edellytykset toimia vastuullisesti ja kannattavasti, kasvattaa liiketoimintaa sekä huolehtia työntekijöistään. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa koko ekosysteemimme kaikkien osapuolien toimintaa tukevaa kohtuullista ja reilua hinnoittelua.

Lapsi- tai pakkotyövoiman käyttö on ehdottomasti kielletty.

Yhteistyökumppaneiden on kunnioitettava työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja kollektiivista neuvotteluoikeutta.

Kaikkia työntekijöitä tulee kohdella oikeudenmukaisesti ihonväristä, rodusta, sukupuolesta, uskonnosta, kansallisuudesta, poliittisista mielipiteistä, seksuaalisesta suuntautumisesta, yhteiskunnallisesta taustasta, iästä tai toimintarajoitteisuudesta riippumatta.

Työntekijöiden työaika on kaikkien sovellettavien lakien ja alan työehtosopimusten mukaista säännöllisen työajan ja ylitöiden, taukojen, lepoajan, lomien sekä äitiys- ja isyyslomien osalta.

Työntekijöille on maksettava vähintään työehtosopimuksen tai kansallisen lainsäädännön mukaista minipalkkaa, riippuen siitä kumpi näistä on parempi.

Työntekijöille on tarjottava turvallinen ja terveellinen työympäristö.