Kirsimari Kärkkäinen - työvaatesuunnittelun edelläkävijä

“Äiti teki vaatteet hyvin huolellisesti, laadukkaista materiaaleista ja kestämään käyttöä. Tämä on varmasti yksi syy, miksi 90-luvulla, valmistumiseni tienoilla voimakkaasti noussut pikamuotibuumi tuntui minusta jo silloin järjettömältä ja kohtuuttomalta”.

OPINNOT
Kirsimari ei tiennyt valmistuvansa vaatesuunnittelijaksi, eikä siitä edes haaveillut. Opintaipaleen alkuvaiheessa Kirsimari oli kiinnostunut laadusta ja rakenteista sekä tekstiili- ja materiaalitekniikasta. Hän aloitti insinöörin opinnot Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. Opintojen edetessä hän huomasi, että teknisyyden ja teoreettisuuden ohella visuaalinen vaatesuunnittelu tuntui enemmän omalta. Kirsimari jatkoi opintojaan Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuus oppilaitoksessa, josta valmistui vaatesuunnittelijaksi, opinnäytteen aiheena - Työvaatteen suunnitteluprosessi. Myöhemmin Kirsimari täydensi vaatesuunnittelu opintojaan vielä Aalto yliopistossa ja valmistui Taiteen maisteriksi 2010, opinnäytteen aiheena - Vastuullinen luovuus. Kiinnostuksesta kestävään kehitykseen ja vahvasta uskosta siihen, että vastuullisuus tulee olemaan osa yritysten perustoimintoja Kirsimari suoritti 2009 myös Helsingin kauppakorkeakoulun Vastuullisen liiketoiminnan erikoistumisopinnot.

VAATTEITA TARPEESEEN JA LISÄÄMÄÄN IHMISTEN HYVINVOINTIA
Vaikuttaminen ihmisten hyvinvointiin vaatteiden kautta nousi pian tärkeimmäksi arvoksi työssä. Kirsimari halusi suunnitella vaatteita, joilla on funktionaalinen tarve. Vaatteita, jotka kestävät aikaa, kulutusta ja katsetta. Vaihtoehdoiksi nousivat urheiluvaatteet, työvaatteet ja lastenvaatteet.
Työvaatteet valikoituivat lopulta työharjoittelupaikan kautta. Kirsimari näki työvaatepuolella muutostarpeen. Tuohon aikaan työvaatteita pidettiin ‘pakollisena pahana’. Kirsimari halusi luoda työvaatteita joissa viihdytään ja joiden materiaalit on tarkkaan ja harkiten valittuja.  Hän halusi ennenkaikkea tehdä vaatteita, joissa kantaja tuntee olonsa hyväksi koko työpäivän ajan tuntien ammattiylpeyttä. 
Työvaatesuunnittelussa Kirsimarin insinööritaustasta on ollut paljon hyötyä, sillä suunnittelussa pitää ymmärtää tekstiilien rakenteita ja kuitusisältöjä sekä niiden vaikutus kestävyyteen sekä tietää mikä materiaali toimii missäkin työvaatteessa ja käyttöympäristössä parhaiten. Myös kiinnostus urheiluvaatteisiin näkyy Kirsimarin työvaatteissa, joissa mukavuus ja tekstiilien hengittävyys ovat keskeisessä roolissa.
“Suunnittelutyö alkaa aina tutustumisella asiakkaan toimintaan perinpohjaisesti. Haluan sukeltaa syvälle asiakkaan työhön, jotta voin ymmärtää täysin, mitä työvaatteelta vaaditaan ja minkälaisia ominaisuuksia vaatteella tulee olla, jotta työnteosta tulisi vielä mukavampaa. Kun asiakkaan käytännön tarpeet ja materiaalit ovat tiedossa, annan vuoron luovuudelle. Usein työ valmistuu luonnon helmassa meren tai järven läheisyydessä. Vasta lopuksi 'tulostan' työn paperille piirtämällä.“
Kirsimari Kärkkäinen, Telakka workwear
PALKITTU MUOTOILIJA

Helsingin kaupungin sairaalavaatteet 2000
Postin työvaatteiden konseptikilpailu 2002
VR työvaatteet 2008
Naispuolisen papin virka-asu 2008
Tuotemuotoilu-sarjan Hopeahuippu 2011
Ornamo Palkinto, Vuoden muotoilija 2015
Veikkauksen työasut 2018

“Kaikista saamistani tunnustuksista ja palkinnoista kaikkein suurin palkinto on nähdä suunnittelemani vaatteet ihmisten käytössä vielä vuosien jopa vuosikymmenten päästä. Silloin tiedän onnistuneeni tavoitteessani luoda aikaa ja käyttöä kestäviä vaatteita.