Kirsimari ja Telakka pukivat Eckerö Line henkilökunnan

Vaatetimme Eckerö Line laiva- ja maahenkilökunnan

”Tuotteiden ja mallistojen ajattomuus on itselleni koko uran mittainen arvovalinta, sillä haluan suunnittelemieni vaatteiden kestävän käytössä mahdollisimman pitkään ja näin kantaa oman osuuteni ympäristön huomioimisessa. On hienoa, että myös Eckerö Line tarttui tähän, toteuttaen näin kestävän kehityksen arvoja.” – Kirsimari, TELAKKA®
Syksyllä 2018 saimme mieluisan kilpailukutsun ryhtyä suunnittelemaan uusia työvaatteita Eckerö Line maa- ja laivahenkilökunnalle. Suunnittelijan ajatukseni täyttivät yhtiön laivoissa, esitteissä ja nettisivuilla näkyvä sinivalkoisuus tehostettuna keltaisella. Aivan alkuun saimme värimaailman lisäksi ohjeen, jonka mukaan oltiin hakemassa nykyisiä vaatteita nuorekkaampaa ilmettä, työskentelyn helppoutta, joustavia ja hengittäviä materiaaleja sekä jotain yhtenäistä ideaa osastojen välille. Nopeana starttina toteutettu ensimmäinen ehdotuksemme olikin juuri tätä monille entuudestaan tuttua Eckerö Line valkoista, vaaleansinistä ja tummaa laivastonsinistä tehostettuna oranssiin taittavalla keltaisella. Ensimmäisen presentaation yhteydessä esittelimme henkilökunnasta kootulle työryhmälle myös perusmallistomme ja saimmekin heiltä vahvaa rohkaisua oman mallistomme mukaiseen rennompaan otteeseen.

Työvaateraati, joka koostui laajasti eri henkilöstön edustajista, piti esityksestämme ja halusi tarkentaa briiffiä jo heti alkumatkasta. Käyttäjälähtöisenä suunnittelijana minulle oli erittäin mieluisaa huomata, kuinka laajasti henkilöstön näkemys oli huomioitu ja kuinka heidät sitoutettu jo alkuvaiheessa malliston kehittämiseen, sillä mielestäni työvaatteilla voidaan parhaimmillaan mahdollistaa onnistunut työpäivä ja sen työpäivänhän tuntee parhaiten ammattilainen itse. Saimme työvaateryhmältä vinkkejä siitä, mihin suuntaan haluttiin mennä, kuitenkin niin että Telakka työvaate teamille mahdollistettiin parhaan mahdollisen suunnittelu- ja tuotanto-osaamisen tuominen Eckerö Linen käyttöön. Tässä vaiheessa vierailimme myös laivalla työympäristöön tutustuen, tuodaksemme visuaalisuuden lisäksi oikeanlaisen käyttötarpeen ja -ympäristön saneleman käytettävyyden tuotteisiin. Työympäristön ja -tilanteen kartoitus on aina osa huolellista suunnitteluprosessiamme. Normikäytäntöjemme mukaisia henkilökunnan haastatteluja emme itse tämän malliston osalta tehneet, koska Eckerö Line työvaatetyöryhmä oli ne jo ennakkoon huolella toteuttanut. 

Raati piti Telakan rennoista työvaatteista, käyttäjänsä huomioivasta otteesta suunnittelussa ja tykästyi nopeasti moniin Telakan perusmalliston tuotteiden materiaaleihin, käytännöllisiin ratkaisuihin ja herkullisiin yksityiskohtiin. Lopullisessa mallistossa yhdistyvätkin toimivasti Telakan näkemys hyvästä, toimivasta ja rennosta työvaatteesta sekä Eckerö Linen halu yhtenäisiin työvaatteisiin, joissa henkilökunta viihtyy ja kokee työteon mielekkääksi. 

Uutta mallistoa suunniteltiin noin vuoden ajan, kunnes koossa oli voittajakokonaisuus, jonka Telakka suunnittelijana ja valmistajana, Eckerö Line tilaajana sekä henkilökunta käyttäjänä kokivat mieluisaksi ja toimivaksi.

Käytöstä poistuneet Eckerö Linen työvaatteet kierrättää Dafecor Oy Suomessa. Se valmistaa niistä esimerkiksi tekstiilikuitukangasta teollisuuden tarpeisiin, kuten öljyn imeyttämiseen.

Visuaalista yhtenäisyyttä ja käytettävyyttä

”Halusimme, että henkilöstömme pääsee vaikuttamaan jo suunnitteluvaiheesta lähtien omaan asuunsa. Vaikuttaa siltä, että uusi työvaatemallisto on otettu hyvin vastaan.” – Taru Keronen, toimitusjohtaja, Eckerö Line

Työvaatekokonaisuus koostuu niin käytössä kuin Eckerö Linen pesutesteissäkin hyväksi koetuista materiaaleista. Perustuotteisiin valitut materiaalit ovat joustavia ja mukavia päällä. Myös kokkivaatteissa on huomioitu jousto. Suojaavien vaatteiden, kuten essujen materiaali on kestävämpää ja joustamatonta. Malliston pohjavärinä on musta, joka erilaisilla pinnoillaan ja niiden yhdistelmillä tuo elävyyttä myös tummaan kokonaisuuteen. Mustan ajattomuus pitää pintansa työvaatteissa. Kokonaisuutta raikastavat valkoiset paidat, joissa on tehosteena mustavalko-oranssi ankkurinauha. Yhtenäisyyttä eri osastojen välillä ja hallittua muunneltavuutta antavat oranssin ja kuparin väriset tehosteet ja yksityiskohdat. Pieninä annoksina tehostevärit herättävät huomioita ja antavat yksilöllisen ja erottuvan ripauksen, olematta kuitenkaan liian poikkeavia tai voimakkaita. 

Eckerö Line henkilökunnan tunnistettavuutta ja malliston elävyyttä lisäävät myös heille suunnitellut ankkurikuosiset nauhat, hihamerkit, oranssit ja harmaat solmiot, vaihdettavat rusettisomisteet sekä kuparinväriset  Crew -selkäpainatukset.

Käyttömiellyttävyyttä pukeutumiseen on lisätty myös mahdollistamalla miehistölle itselleen mieluisien tuotteiden valinta laajasta puvustosta. Työvaatekokonaisuus on yhtenäinen ja hallittu, mutta työntekijöillä on mahdollisuus valita ja kerrostaa pukeutumistaan itse valitsemallaan tavalla, tyylillisesti ja omaa käyttäjäkokemustaan tukien, esimerkiksi yksilölliset lämpöominaisuudet, vartalon muoto ja henkilökohtainen tyyli huomioiden. Kokonaisuuden ja yhtenäisyyden kärsimättä, henkilöstö voi siis valita itselleen vaikkapa mekon tai paidan ja housut. On mukavampi pukeutua housuihin, jos ei kerta kaikkiaan ole mekkoihminen ja toisaalta taas mekkoon, jos ei juuri koskaan käytä housuja. Housuissa on kaksi eri tyyppistä vaihtoehtoa, modernimpi joustavasta materiaalista tehty kapea mutta rento housu sekä klassinen housu. Solmoista voi käyttäjä valita formaalimman harmaan tai sähäkämmän oranssin. Rusetti ja sen kiinnike on suunniteltu niin, että se on helposti vaihdettavissa ja uusittavissa uutta ilmettä antamaan tai irrotettavissa pesujen välillä.

Viileisiin tai vetoisiin tiloihin on uudesta mallistosta mahdollisuus oman mieltymyksen mukaan valita istuvampi, kehon linjoja myötäilevä jakkumalli tai miesten mallistosta poimittu vetoketjullinen pusakkamalli.

Mallisto on suunniteltu mahdollisimman ajattomaksi. Jo suunnitteluvaiheessa on huomioitu se, että malliston yksityiskohtia voidaan helposti muunnella matkan varrella ja näin saada uutta ilmettä, ilman että koko vaatetusta tarvitsee uusia.

Hyvinvointia pukeutumisesta

Uuden malliston suunnittelu ja tuotekehitys oli loppuun saatettu ja valmistus käynnistynyt, kun korona otti otteen maailmasta. Mielestäni Eckerö Line on ansiokkaasti osoittanut halunsa huolehtia henkilökunnasta ja yhteistyökumppaneista. Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta projekti vietiin malliston käyttöönottoon asti molemminpuolisella joustavuudella. Matkailuala on ollut koronakriisin ytimessä heti alusta alkaen. Matkustajarajoitukset ovat tehneet syvän loven ja matkustajamäärät ovat pudonneet 90%. Alan työllisyysvaikutukset ovat mittavat. Koko matkailuala työllistää 140 000 ja pelkästään varustamot 7000 suomalaista merimiestä ja useita tuhansia työntekijöitä maissa. Lisäksi alan kumppaniverkosta, tavara- ja palvelutoimittajineen, on laaja. Varustamot ovat merkittävä osa huoltovarmuuttamme. Tätä blogia kirjoittaessani alan tilanne näyttää edelleen haasteelliselta. Samaan aikaan kuitenkin uskon, että kriisistä selviytyvät parhaiten ne, jotka tekevät lujasti töitä, katsovat tulevaisuuteen ja pitävät huolta henkilöstöstään ja yhteisöstään.

”Ne on pienet asiat, jotka tekevät elämästä suurta. Uskon että tällaisina aikoina työhyvinvoinnin tukeminen kaikilla mahdollisilla tavoilla on elintärkeää. Haluan että ihmiset nauttivät, voivat paremmin ja ovat ylpeitä sekä työstään että itsestään. Haluamme Telakan kanssa pukea arjen sankarit ansaitsemiinsa voimavaatteisiin.” – Kirsimari, TELAKKA® 
KATSO KUVAT JA LUE LISÄÄ Eckerö Line malllistosta ja muista töistämme!