Rumat ne vaatteilla koreilevat, ajatellaan edelleen. Jos työnkuvaan kuuluu asiakaspalvelutehtäviä, on työntekijän vaatteilla muitakin kriteerejä kuin toiminnallisuus ja kustannustehokkuus – esimerkiksi esteettisyys.
Työvaatetta kehittäessä joutuu aina tekemään jonkin verran kompromisseja. Työvaatteen pitää olla ensisijaisesti toimiva ja kustannustehokas, mutta ihmisellä on myös pyrkimys estetiikkaan, joten kun työpaikalle valitaan työvaatteita, kannattaa huomioida myös vaatekappaleen käyttömukavuus, kauneus ja niistä aiheutuva hyvinvointi. Työvaatteen tulisi olla vaate, johon on mukava pukeutua jokaisen vuoron ja työpäivän aluksi ja ikäänkuin kääntää ylpeän ammattilaisen rooli päälle.
Käyttömukavuus korostuu palveluammateissa, jossa edustetaan sekä omaa itseä että yritystä. On eri asia pukea ihmisiä, jotka eivät ole asiakaskontaktissa kuin tarjoilijoita ja muita asiakaspalvelijoita. Työvaatetus on erinomainen tapa brändätä ja markkinoida yritystä ja tietysti parantaa henkilöstön työssä viihtymistä.
Olen kuullut, että ihmiset jopa valitsevat työpaikkoja osittain niiden työvaatetuksen vuoksi, "missä on makeimmat vaatteet".
Erimuotoisia ihmisiä, erimuotoisia työvaatteita
Ihmiset ovat erimallisia ja -kokoisia. Tarkasteltaessa käyttäjiä, 180-senttinen 85 kiloa painava nainen ja 160-senttinen 60-kiloinen nainen, puhutaan kahdesta hyvin erikokoisesta ihmisestä. Heitä eivät välttämättä lainkaan pue samat vaatteet. Olisi kuitenkin tärkeää, että molemmat kokevat olonsa mukavaksi töissä.
Ongelmallista on, että työvaatteiksi valitaan usein tuotteita isoimpien mitoituksien mukaan, joskus jopa 'suunnitellaan', vaikka vaatteen pitää istua kaikille. Me Telakalla suunnittelemme standardikokoisia vaatteita huomioiden kuitenkin esimerkiksi suomalaisen vartalon erityispiirteet. Tarvittaessa tehdään erikseen omat kappaleet erityiskokoisille. Pieni lisätyö maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin hyväntuulisen ja hyvinvoivan työntekijän työpanoksena.
Vastuullisuus on meille itsestään selvä lähtökohta
Vaatteen pitää paitsi näyttää ja tuntua hyvältä, myös olla kestävällä tavalla valmistettu. Se että vastuullisuus on meille itsestään selvä lähtökohta tarkoittaa, että se on meille oleellinen osa toimintaamme – ei päälleliimattua viherpesua tai asioiden kaunistelua. Jo yli kymmenen vuotta sitten, kestävän kehityksen arvoihin sitoutuneena, suoritin vastuullisen liiketoiminnan erikoistumisopinnot Kauppakorkeakoulussa, ja sitäkin kautta tulee luonnostaan mietittyä, mitä taloudellinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuu tarkoittaa omassa liiketoiminnassa. Vierastan viherpesua, siksi Telakka työvaatteita ei markkinoida ekologisuuskärjellä.
Yksi perustava vastuullisuuden mittari on tuotteen käyttöikä. Hyvä työvaate kestää aikaa paitsi laadun, myös designin puolesta.
Ruokateollisuudessa on luonnollisesti eettistä kuluttaa sesongin mukaisia tuotteita, mutta sama ei päde vaatetuksen puolella. Muodin puolella sesongit ovat puhdasta markkinointia, mikä tähtää siihen, että asiakas ostaa enemmän. Mielestäni niin työvaatteissa kuin myös muun käyttövaatteen puolella olisi hyvä, että mallit ovat ajattomia, eivätkä ala näyttää vanhanaikaisilta heti parin sesongin kuluttua. Meillä on vahvat juuret kestävyyden, käytettävyyden ja ajattomuuden suhteen. Meillä muoti perustuu arvoihin, ei sesonkeihin.
Parempi työvaate pähkinänkuoressa
- tukee työntekijän hyvinvointia ja itsevarmuutta.
- on toimiva, kestävä ja käytännöllinen.
- edesauttaa työturvallisuutta ja -terveyttä.
- on vastuullisesti valmistettu.
- istuu myös erityiskokoiselle ihmiselle.
- sopii ravintolan muuhun visuaaliseen ilmeeseen.
- on ajaton; näyttää tyylikkäältä myös seuraavan sesongin myötä.
Linkki alkuperäiseen artikkeliin: Lisää työhyvinvointia, vaatekappale kerrallaan AROMI