Ostoskori
Työhyvinvointia vaatekappale kerrallaan

Työhyvinvointia vaatekappale kerrallaan

Rumat ne vaatteilla koreilevat, ajatellaan edelleen. Jos työnkuvaan kuuluu asiakaspalvelutehtäviä, on työntekijän vaatteilla muitakin kriteerejä kuin toiminnallisuus ja kustannustehokkuus – esimerkiksi esteettisyys.

Kun työvaatetta suunnittelee, joutuu aina tekemään jonkin verran kompromisseja. Työvaatteen pitää olla ensisijaisesti toimiva ja kustannustehokas, mutta ihmisellä on myös pyrkimys estetiikkaan, joten kun työpaikalle valitaan työvaatteita, kannattaa huomioida myös vaatekappaleen käyttömukavuus, kauneus ja siitä aiheutuva hyvinvointi. Työvaatteen tulisi olla vaate, johon on mukava pukeutua joka vuoron aluksi ja kääntää työntekijän rooli päälle.

Käyttömukavuus korostuu palveluammateissa, jossa edustetaan sekä omaa itseä että yritystä. On aivan eri asia pukea ihmisiä, jotka eivät ole asiakaskontaktissa, kuin tarjoilijoita ja muita asiakaspalvelijoita. Työvaatetus on erinomainen tapa brändätä ja markkinoida yritystä, ja tietysti parantaa henkilöstön työssä viihtymistä.

Olen kuullut, että ihmiset jopa valitsevat työpaikkoja osittain niiden työvaatetuksen vuoksi, "missä on makeimmat vaatteet".  

Erimuotoisia ihmisiä, erimuotoisia työvaatteita

Ihmiset ovat erimallisia. Jos ajatellaan, että on 180-senttinen 85 kiloa painava nainen ja sitten 160-senttinen 60-kiloinen nainen, puhutaan kahdesta hyvin erikokoisesta ihmisestä. Heitä eivät välttämättä lainkaan pue samat vaatteet. Olisi kuitenkin tärkeää, että kummatkin kokevat olonsa mukavaksi töissä.

Ongelmallista on, että työvaatteet suunnitellaan usein isoimpien mitoituksien mukaan, vaikka vaatteen pitää istua kaikille. Telakalla suunnittelemme standardikokoisia vaatteita, ja sitten tehdään erikseen omat kappaleet erityiskokoisille. Pieni lisätyö maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin hyväntuulisen ja hyvinvoivan työntekijän työpanoksena.

Vastuullisuus on itsestään selvä lähtökohta

Vaatteen pitää paitsi näyttää ja tuntua hyvältä, myös olla kestävällä tavalla valmistettu. Suoritin aikanaan vastuullisen liiketoiminnan erikoistumisopinnot Kauppakorkeakoulussa, ja sitä kautta tulee luonnostaan mietittyä, mitä taloudellinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja ekologinen vastuu tarkoittaa omassa liiketoiminnassa. Vierastan viherpesua, siksi Telakkaa ei markkinoida ekologisuuskärjellä.

Yksi vastuullisuuden mittareista on tuotteen käyttöikä. Hyvä työvaate kestää aikaa paitsi laadun, myös suunnitelutyön puolesta.

Ruokateollisuudessa on eettistä kuluttaa sesongin mukaisia tuotteita, mutta sama ei päde vaatetuksen puolella. Muodissa sesongit ovat puhdasta markkinointia, mikä tähtää siihen, että asiakas ostaa enemmän. Työvaatteissa olisi hyvä, että mallit ovat ajattomia, eivätkä ala näyttää vanhanaikaisilta heti parin sesongin kuluttua.

Parempi työvaate pähkinänkuoressa

  • tukee työntekijän hyvinvointia ja itsevarmuutta.
  • on toimiva, kestävä ja käytännöllinen.
  • edesauttaa työturvallisuutta ja -terveyttä.
  • on vastuullisesti valmistettu.
  • istuu myös erityiskokoiselle ihmiselle.
  • sopii ravintolan muuhun visuaaliseen ilmeeseen.
  • on ajaton; näyttää tyylikkäältä myös seuraavan sesongin myötä.

Linkki alkuperäiseen artikkeliin: Lisää työhyvinvointia, vaatekappale kerrallaan AROMI